Alltså jag skriver ju fan historia här! Plus massa Nicole, gästbloggeri och konstnärsvilla!

Men för helvete Veronica. Kan man skriva längre rubrik? Bröööööööööl.

I alla fall.

Jättemycket historia skriver jag. Börjar vara lite less på att sitta med näsan i böckerna men att studera är helt fucking amazing i övrigt. Nu under våren läser jag både idéhistoria och historia. Jag har lärt mig så jävla mycket under dom här månaderna och insett två saker:

1. Jag är stolt jävla feminist (SÅ JÄVLA KLART!)

2. Folk var rätt jävla dumma i huvudet förr i tiden

Att jag är feminist är iofs inget nytt. Klart jag är. Alla som kämpar för människors lika värde och jämlikhet ÄR feminister. Under århundraden har världen kantats av hinder och motgångar för kvinnor vilket fick mig att välja ett ämne till nästa uppgift som berör just feminism och moderskap/kvinnlighet. Så jävla intressant. Så min fördjupning kommer att behandla frågan om hur synen på moderskapet förändrats under sista århundradet. Här finns ju hur mycket sjukt som helst att läsa. Jag kan tänka mig att kvinnor som levde för 70 år sedan skulle vrida sig i gravarna om dom visste hur JAG är som mamma är idag. Vi ser såklart fortfarande hinder i vår tid, vet inte om det någonsin kommer bli helt fucking perfect, men jag ser ju skillnad på hur min farmor tänker och hur jag tänker vilket gör att det blir ännu intressantare. Kanske borde ta ett snack med lelle farmor så får hon berätta hennes historia som hemmafru. Ja, hon var ju en sån. Aldrig jobbat efter hon träffade farfar. Varje gång jag är där så frågar hon mig om jag inte ska sluta jobba snart? Vi tänker lite olika. Jag ba: Men Barbro för fan! Jag vill ju tjäna egna pengar och stå på egna ben. Vara min egen och utveckla mig själv!

Vi kommer aldrig riktigt överens i den här frågan.

Så min frågeställning som jag ska arbeta med denna månad är ‘Från Ellen Key till allt okey?’ En studie i moderskapets förändring under det senaste århundradet.

Det här blir kul. Och svårt. Jag vet inte riktigt vilka bra artiklar och bloggar jag ska gräva ner mig i men ni får SÅ GÄRNA tipsa mig om ni har bra sidor att arbeta från.

Sen vill jag tipsa er! Är ni lika intresserade som jag av vår kvinnliga historia så läs Mary Wollstonecraft. Den här kvinnan ÄR SÅ JÄVLA BALL! Hallå eller. Att leva på 1800-talet och hävda att hon fan aldrig ska gifta sig och att ingen man är hennes herre är långt ifrån grå mus och en kvinna utan styrka. Hennes bok finns på ställen som säljer böcker. Whoppa! Newsflash. Det var för övrigt hennes dotter som skrev Frankensteins monster. Också rätt jävla coolt. Ja, jag vet att jag redan tipsar om dessa kvinnor men who cares?!

Sen till min andra punkt. HUR JÄVLA DUMMA I HUVUDET var vi inte förr? Vi är det i måttlig mängd fortfarande iofs. Allt från att funktionsvariationer ska sållas ut från samhället till tvångssterilisering. Fast vänta nu… många saker som rör dessa ämnen och tusen andra är ju fan FORTFARANDE aktuella. Vi är antagligen rätt jävla dumma i huvudet fortfarande. Så. Därför har jag tänkt att VETTIGA kvinnor ska få gästblogga här om ämnen som verkligen berör. Kommer bli fint som fucking snus. Så ofta känner jag igen mig hos samhällens offer och ungdomar som växer upp i en värld där idealen är helt missriktade. Jag har en syster som föddes med nedsatta kroppsfunktioner och inlärningssvårigheter. Hennes liv har fan INTE varit lätt. Idag är hon politiker. POLITIKEEEEEER. Va? Min lilla syster som alltid fått höra av skolan att hon inte kan någonting. Hon kan jättemycket. Sen finns det massor av saker hon INTE klarar av men det kan vi väl sluta fokusera på just nu kanske? Jag har ju fan 100 saker jag inte kan heller men inte fan fokuserar människor på det. Det är en relativt mörk värld våra barn växer upp i. Min syster har genomlevt mer mobbing och hårda ord än vad jag någonsin kan tänka mig. Har vi inte kommit längre? Kom igen världen. Vi ligger fan efter även om vi i västvärlden är rätt mycket jävla bättre än många andra delar av vår jord. Som för övrigt ÄR rund. Ni flat-earthers måste ju inse det nån jävla gång.

Så i linje med detta så ska Nicole få börja gästbloggeriet här. Nicole. Fan vad jag föll för dig direkt. Du är helt jävla fantastisk och sällan ser jag människor med sån självdistans och humor. Nicole har en CP-skada. Eller som hon säger: Jag är fan CP. Och?!? CP för henne är extra Combat Power. Ni hör ju! Queen!!! Hon gästbloggar HÄR. Väldigt snart. Berättar sin historia, rubbet. Ni får INTE missa det. Nicole hittar ni på Instagram under namnet @nickoshky 🖤

Nu ska jag återvända till vår historia, suffragetterna och alla våra skeva tankar genom tiderna.

Girlpower!/ V

Förresten! Imorgon så kommer första delen av Bo i Burträsk. Känns så jävla roligt. Då besöker jag ett gammalt funkishus från 30-talet. Jag har valt att kalla huset för konstnärsvillan när hon som tidigare bott där var just konstnär! Obviously!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.