Syrener, saft och cava!

Jag har snart hittat tillbaka till livet. Halleluja! Det ska såklart hyllas med god mat. Räkor! Musslor! Vitlök! Allt! Jag har inte haft någon som helst craving på mat senaste veckan men nu har smaklökarna sakta börjat kicka igång igen. Ska länka till två riktigt billiga och goda ‘cavor’ som finns på bolaget också. Till skaldjur är väl ändå cava och champagne THE BEST?! Klicka HÄR. Och HÄR. Dessa två är fantastiskt goda och kostar inte alls skjortan så köp hem till sommarkvällarna. Ett tips bara!

Björn har lagat mat igen. Pasta med räkor och musslor då såklart. Bubbel passar perfa till detta.

Jag tänkte också tipsa er om något riktigt kul efter en total hemma-bartender-svacka. Känns som om jag inte blandat drinkar på evigheter. Fick så äntligen tummen ur och lekte lite i labbet. Som numera är altanen nere mot sjön. Rätt soft att arbeta just precis där under varma sommarkvällar.

Så jag bestämde mig för att testa göra syrensocker och lag på den här blomman. Alltså så gott! Och doftar ju som ni vet MAGISKT. Såhär gör du:

Syrensocker är easy peasy. Jag har varvat socker och syren och sedan låtit det stå i 14 dagar. Psst! Torka blommorna innan! Du kan välja att använda det som det är till precis vad du känner för eller så blandar du sockret med smak av syren med vatten och hips! Syren-sockerlag! Fantastico. Sockret går med fördel att användas i te också.

Men! Till denna lille drinken gjorde jag syrensaft. Kokade syren med socker och lime. Ni som kokat saft förr vet säkert hela proceduren, men lägger upp receptet här ändå såklart!


Ca 40 klasar syren

2 kg socker

2 liter vatten

2 citroner och 1 lime

50g citronsyra

Gäller ca 3 liter saft


Skölj klasarna och plocka blommorna från stjälkarna. Det kan bli jävligt beskt om du behåller allt när du ska koka saft på det. Just sayin’.

Skölj citroner och lime, riv ner skalet tillsammans med blommorna och blanda om. Pressa i saften från frukterna och tillsätt citronsyra.

Koka upp vatten och socker. Häll det varma vattnet över blommorna och rör om.

Låt detta stå i en 3-4 dagar med lock på. Hitta en sval plats att ställa saften på. Rör om då och då.

Sila och förvara i kylskåp.

Klart!


Gör du saft på dom vita blommorna tycker jag det blir en smak lik typ fläder/grapefrukt (SÅ GOTT!) dom lila ger en fylligare blommig ton. Också SÅ GOTT!

En ‘lagom’ batch med 3 liter, men det ska ju räcka till massor av drinkar. Hur du blandar är heeeelt upp till dig själv. Jag som alltid gillat svagt blommiga noter kör gärna mindre saft och lagom gin med lite lime osv men älskar du blommig smak så kör! Drinken blir härligt ljuslila också. Så fin och fucking romantic! Denna kan du absolut blanda på samma sätt som drinken jag brukar göra med ros/fläder. Alltså 5 cl gin, 2,5 sockerlag, 2,5 limejuice och syrensaft. Garnera med blommor och rosenblad.

Ljuvligt! Och rätt enkelt. Är det så att du inte orkar koka saft eller göra sockerlag så gör en GT med syrenblommor bara. Också jäkla fint! Här körde jag Stockholms Bränneri:s Pink Gin med Mediterranean Tonic från Fever Tree. Smarr!

Fick nån idé just precis nu också att blanda syren med rörsocker och göra någon slags mojito med detta. Kan ju bli jääääävla gott alltså. Ska testa det snart!

Som vanligt så hävdar jag verkligen att det inte ska vara nåt jävla pretto-jobb att göra fina och goda drinkar. Snygg garnering gör JÄVLIGT mycket och huvudsaken är att det är kul och smakar gött. Kanske inte lätt alla gånger men det är roligt (och viktigt) att testa sig fram. Det är så en lär sig!

Puss hej! /V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.